Hvordan bruke en grillpanne
En grillpanne er ikke nødvendigvis en del av det typiske inventaret på kjøkkenet, men det kan være et bra alternativ dersom det er ønskelig å oppnå lignende resultater som oppnås ved tilbereding av mat på en grill. Det som kjennetegner en grillpanne er de klassiske grillrillene, og det er nemlig disse som gir maten flere av de gode egenskapene som man får ved en utegrill – både visuelt og funksjonelt.
Grillpanner gjør det mulig å få den gode grillmaten året rundt, selv når grillen er ryddet bort for vinteren. Pannens rillede detaljer sørger for et mørt resultat, og en sprø og god utside ved steking av blant annet kjøtt, fisk og grønnsaker.
Fordeler med en grillpanne
- Kan oppnå høye temperaturer
- Gir et mørt resultat
- Et magrere måltid - fett renner av maten
- Varme fra pannens bunn samt vegger
- Ekstra god røyksmak
- En mindre sjans for at kjøtt og fisk brennes fast
- Stilfull rillet overflate på maten
- Alle våre panner kan brukes på induksjon
- Grillmat året rundt
Formålet med en grillpanne er å gi lignende resultater som ved en grill, og det er nettopp derfor pannene er utformet med hevede riller. Avstanden fra rillene og til bunnen av pannen gjør at fett og vann som rennes av maten legger seg i bunnen, og du unngår derfor at kjøtt og råvarer blir liggende å koke i fettet. Dette gir en sprøere stekeoverflate, og samtidig et magrere resultat. Rillene gir dessuten også et stilig uttrykk til maten, som blir delikat å serve til gjestene.
Våre grillpanner
Våre grillpanner fra Le Creuset og Christiania 1739 er fremstilt i støpejern, et materiale kjent for sine utrolig gode varmeledende egenskaper. Både bunnen og sidene på pannen vil varmes opp, og man kan derfor oppnå svært høye temperaturer, noe som er perfekt til steking av kjøtt og fisk. Den høye varmen sikrer at maten blir gjennomstekt og overflødig saft renner av kjøttet, som resulterer i et mørt og godt resultat, slik som du får servert på restauranter. Disse pannene i støpejern kan også brukes i ovn og på grill.
Fra Scanpan finner du grillpannen Pro IQ, som er fremstilt i materialet aluminium, og støpt med en stålplatebunn for en rask og jevn varmefordeling. Denne pannen er litt lettere enn støpejernspannene fra Le Creuset og Christiania 1739, men på lik linje med de andre kan også denne benyttes i ovn. Fra Pillivuyt får du grillpanne i lettvektsstøpejern, som gir de gode varmeledende egenskapene, og kan også i tillegg benyttes i ovnen. Begge disse pannene fra Scanpan og Pillivuyt er fremstilt med et non-stick belegg, som gjør rengjøringen til en lek.
Bruksområde og vedlikehold
Bruk lav til medium varme ved steking. Panner i støpejern vil varmes opp i bunnen og langs veggene, som gir en svært god og jevn varmefordeling. Rillene i pannen gjør at maten ikke demper temperaturen på samme måte som i en vanlig stekepanne, og man kan derfor oppleve mer røyk. Dette kan gi mer av den gode røyksmaken i kjøttet, men pass på å ha rimelig med vifte på under stekingen. Olje kan pensles på rillene ved tilbereding av maten, men dette er ikke nødvendig, og dersom du marinerer maten før steking får du et saftig og godt resultat. I tillegg til kjøtt og fisk er pannen også utmerket til tilbereding av grønnsaker som aubergine, paprika og squash.
Grillpannene fra vårt sortiment vaskes for hånd med varmt vann, litt såpe og en børste. Tørk godt av etter vask, og pass på at pannen er helt tørr før den settes vekk. Bruk aldri stålull – dette kan skape riper og ødelegge emaljen/belegget på pannen.