Oppskrift: Høstens beste bjørnebærsaft
Bjørnebær er et stort og aromatisk bær som er proppet med gode C-vitaminer! Selv om bærene smaker godt alene, er de også supre som tilbehør til både middagsretter og desserter. Du kan også koke bærene til både bjørnebærsaft og syltetøy, og det er nettopp safting du får oppskriften på her.
Bjørnebær kan høstes i september og oktober, men fås kjøpt i de fleste matbutikker hele året. Oppskriften er laget av Ida Marie Storbakken (@idamariesmat på Instagram).
Tid: 45 - 50 min
Mengde: ca. 1,5 liter
Vanskelighetsgrad: Enkel
Ingredienser
2 kg bjørnebær
700 gram sukker
7 dl vann
2 ts vaniljesukker
Fremgangsmåte
1. Ha bjørnebær og vann i en kjele og kok i 15 minutter.
2. Tilsett deretter sukker og vaniljesukker i kjelen. Rør med visp til det løses opp. Mos bærene inntil kanten av kjelen for å presse ut smak av bærene.
3. Kok videre i 5 minutter – bruk en øse til å ta vekk skummet som flyter til overflaten.
4. Sil deretter saften over i en annen kjele – press bærene litt ned i silen slik at du får ut all den gode smaken.
5. La saften småkoke videre i ca. 20 minutter til den blir litt mer konsentrert. Hvor sterk den blir på smak, kommer an på hvor lenge du koker den og hvor mye den blir redusert (hvor mye vann som fordamper).
6. Sil deretter saften på nytt, denne gangen gjennom et kaffefilter eller et rent kjøkkenhåndkle (som er vasket uten skyllemiddel).
7. Hell den kokvarme saften over på steriliserte og tette glassflasker.
8. Blandingsforholdene blir ca. 1 del saft og 2 deler vann. Smak deg frem!
Saften smaker aller best kald servert med isbiter!
Mengde: Ca. 1,5 liter saft
2 kg bjørnebær
700 gram sukker
7 dl vann
2 ts vaniljesukker
1. Ha bjørnebær og vann i en kjele og kok i 15 minutter.
2. Ha deretter i sukker og vaniljesukker. Rør med visp til det løses opp.
3. Mos bærene inntil kanten på kjelen for å presse ut smak av bærene.
4. Kok videre i 5 minutter – bruk en øse til å ta vekk skummet som flyter til overflaten.
5. Sil deretter saften over i en annen kjele – press bærene litt ned i silen slik at du får ut all den gode smaken.
6. La saften småkoke videre i ca. 20 minutter til den blir litt mer konsentrert. Hvor sterk den blir på smak, kommer an på hvor lenge du koker den og hvor mye den blir redusert (hvor mye vann som fordamper).
7. Sil deretter saften på nytt, denne gangen gjennom et kaffefilter eller et rent kjøkkenhåndkle (som er vasket uten skyllemiddel).
8. Hell den kokvarme saften over på steriliserte og tette glassflasker.
9. Blandingsforholdene blir ca. 1 del saft og 2 deler vann. Smak deg frem!
Saften smaker aller best kald med isbiter :)