Oppskrift: Sprøtt grytebrød
I samarbeid med Le Creuset presenterer vi denne oppskriften på sprøtt grytebrød, som kan lages i en støpejernsgryte! Server brødet til frokost, eller som tilbehør til supper og salat. Her får du oppskriften:
Tid: Under 1 time tilberedelse + 20 timer gjæring
Antall: 4 porsjoner
Vansjelighetsgrad: middels
Ingredienser
500 g speltmel (type 630)
1/2 ts tørrgjær
1 og 1/2 ts salt
124 ml lyst øl
1 ss eple- eller hvitvinseddik
Mel og øl til bearbeiding
Fremgangsmåte
1. Dagen før blander du sammen mel, gjær og salt i en bolle. Tilsett 200ml lunkent vann, øl og eddik, og rør raskt rundt med en røreskje til blandingen er glatt (vær forsiktig, deigen er nokså flytende). Dekk til bollen med plastfolie og la deigen heve i romtemperatur i ca. 18 timer.
2. Neste dag "folder" du den myke deigen på en melet arbeidflate, det vil si, klapper den fra den ene siden til den andre og ovenfra og ned. Gjenta dette ca. 10-15 ganger.
3. Stryk olje på den ene siden av et stykke plastfolie, og dekk deigen med den oljede foliesiden ned. La deigen heve i romtemperatur i 2 timer.
4. Legg en støpejernsgryte med lokk på nederste rist i ovnen. Forvarm ovnen til 250 °C med over-/undervare (gassmerke 5, varmluft anbefales ikke).
5. Pensle den varme gryten med olje. Ta folien av deigen og skjær kryss i deigen med en skarp kniv, strø lett over med mel og legg den i støpejernsgryten.
6. Dekk til gryten og la det steke i 25 minutter. Ta lokket av gryten og bak brødet ferdig på 220 °C (gassmerke 3-4) i 15-20 minutter.
7. La deretter brødet avkjøles på en kjøkkenrist.
Se et utvalg fra Le Creuset!
Del resultatet med oss!
Ønsker du å prøve deg på denne oppskriften? Del gjerne resultatet med oss på Instagram ved å bruke #cgnorge. Vi gleder oss til å se!