Historien om Nisseserviset fra Porsgrund Porselen

Har du vært så heldig og fått servert julemiddagen på det tradisjonsrike Nisseserviset fra Porsgrunds Porselænsfabrik? Det er ikke å legge skjul på at Nisseserviset har blitt en populær klassiker på norske festbord i julen, men visste du at det ikke var jul som hovedsakelig var tanken når serviset ble tegnet?

Det sagnomsuste Nisseserviset har fått en fortjent plass i julehjertene våre. Med over 100 år i produksjon, har serviset vært med på å skape julestemning i norske hjem gjennom flere generasjoner, og det er ikke bare kvaliteten som gjør at Nisseserviset føres videre i arv. Julen er for de aller fleste noe helt spesielt, og noen tradisjoner skal man bare rett og slett ikke røre ved.

Opprinnelsen til Nisse

Det er mange som er ukjente med historien bak Nisseserviset. De skøyeraktige fjøsnissene har nemlig mer ved seg enn det man først skulle tro, og vi synes den koselige fortellingen gjenspeiler mye av det Nisseserviset utstråler – nemlig tradisjon, barnslighet og glede.

nisseserviset - porsgrund porselen

Sent på 1800-tallet satt datteren til grunnlegger og daværende fabrikkeier av Porsgrunds Porselænsfabrik, Johan Jeremiassen, og tegnet Nisseserviset for hånd. Jenta het Sigrid og var på det tidspunktet bare 14 år gammel. Hun hentet inspirasjon fra små, norske husnisser, noe som resulterte i de første utkastene til det vi i dag kjenner som Nisseserviset. I utgangspunktet skulle ikke Nisseserviset være et juleservise, men da serviset ble lansert for første gang i 1902, var det faktisk ment som et barneservise.

I senere tid har serviset blitt videreutviklet til å bli en fullverdig servise-serie, med mangfoldige deler som muliggjør en komplett bordsetting. Når juleklokkene kimer og huset oser av deilig julemat, da kan du med stolthet og glede dekke bordet med tradisjonelle Nisse fra Porsgrunds Porselænsfabrik.

nisseserviset - porsgrund porselen
nisseserviset - porsgrund porselen

Dekk opp med Nisseserviset

Det finnes mange ulike måter du kan dekke opp med Nisseserviset. Med sine søte fjøsnisser i ulik kontekst er Nisseserviset i stor grad preget av den tradisjonelle julen. Likevel kan du dekke opp til en mer stilren bordsetting om du liker det mer minimalistisk og enkelt. Vær kreativ og finn din egen stil! Vi prøvde oss ut på to ulike oppdekninger for å gi deg litt tips og ideer til hvordan du kan dekke opp med Nisse hjemme hos deg. Hvilken er din favoritt?

Tradisjonell jul

I den tradisjonelle oppdekningen ser vi Nisseserviset i kombinasjon med den varme rødfargen som for mange kjennetegner julen. Her er tradisjonelle Finn-glass og dessertskåler fra Hadeland Glassverk tatt med i oppdekningen. Glassene munnblåses og håndslipes på glassverket, og er i likhet med Nisseserviset også en tradisjonsrik og vakker del av norsk design. Nylig lanserte Finn nye champagneglass, disse finner du her. Bestikket heter Nina og kommer fra Hardanger Bestikk.

Det tradisjonelle bordet er dekorert med telysholdere i klart glass fra Sentimento-serien. I tillegg er små glassnisser og fluesopper plassert utover bordet for å toppe julestemningen. Disse små figurene kommer også fra Hadeland Glassverk og har vært svært populære de seneste årene.

nisseserviset - porsgrund porselen
nisseserviset - porsgrund porselen

Moderne jul

I den mer moderne oppdekningen har Nisseserviset blitt kombinert med en enkel, stilren dekketallerken fra Sense, og hvitt bestikk fra Skaugum. Kuverten er omkranset med klassiske, munnblåste Sentimento-glass fra Hadeland Glassverk. Både allround-modellen Salina og champagneglasset Lipari har fått plass på bordet. Som vannglass er bestselgeren Castle brukt.

Som dekorasjon til det stilrene bordet er Norgesglassene satt i fokus. Her er Norgesglass i porselen mikset med det tradisjonelle Norgesglasset i klart glass for å få en stilren, men samtidig spennende variasjon i borddekkingen. Nordic Light lyslykter i porselen funker godt som supplement til de noe høye Norgesglassene, og levende lys gjør alltid noe spesielt med borddekkingen!

nisseserviset - porsgrund porselen
nisseserviset - porsgrund porselen

Samme servise – ulike stiler

Det tradisjonelle og svært populære Nisseserviset kan dekkes på uttallige måter. I eksemplene over har vi hentet inspirasjon fra tradisjonell og moderne borddekking, men her finnes det langt flere muligheter. Har du sett deg ut en favoritt blant våre to stiler, eller har du lyst til å forsøke deg på noe helt annet? Nisse er et lekent servise som opprinnelig var ment å være noe helt annet enn hva det er i dag. Derfor står det heller ingenting i veien for at du kan følge den samme stien og gjøre noe helt nytt ut av din Nisse-oppdekning! Vis oss gjerne hvordan du dekker til jul ved å legge ut et bilde med #cgnorge.

Dekk opp med Nisseserviset du også!

Flere spennende artikler!

© Christiania Glasmagasin AS