Meny
MENU

Lær deg bestikkreglene: Hvordan dekke med bestikk?

Det å skulle dekke et festbord beregnet for flere retter som alle krever hvert sitt bestikk, kan være en krevende oppgave. Men visste du at det egentlig er ganske enkelt så fort du har bestemt deg for menyen? Det gjelder bare å vite reglene for bestikkets plass, så har du et festbord på en-to-tre!

Det er morsomt å leke seg med bordoppdekningen, og for gjestene kan et elegant bord være med på å heve den gode følelsen rundt måltidet. I tillegg er det alltid hyggelig å invitere til noe man selv er stolt over, være seg maten, drikken eller hvordan bordet ser ut.

Av: Ida Indseth Løken

Lek deg med oppdekkingen, men unngå fallgruvene

Vi har tidligere tatt dere gjennom steg for steg til hvordan å dekke bordet med vårt flotte Sense-servise. Dersom du ikke fikk med deg den artikkelen kan den leses HER. Nå skal vi ta dere gjennom reglene for bestikket, slik at du kan være helt sikker på at du ikke går i en fallgruve.

Vi elsker alternativ oppdekning av bordet, og det å mikse med materialer, stiler og farger kan løfte uttrykket til nye høyder. Om du velger å gå for et tradisjonelt sølvbestikk, bestikk med flere materialer eller farger, eller våger deg mot spennende oppdekninger med bestikk i sort eller gull, er det uansett viktigst å se an hva du skal servere.

Dekk opp etter meny og spis deg innover

Når menyen er bestemt er det klart for å starte oppdekningen. Når man skal legge på bestikk, starter man alltid ytterst. Det vil si at bestikket til forrett ligger ytterst på kuverten, og man jobber seg innover mot tallerkenen etter hvert som man spiser. Det er også en god huskeregel at kniven ligger til høyre med skjæresiden inn, og gaffelen på kuvertens venstre side. Dersom en av rettene krever en spiseskje – for eksempel hvis det serveres suppe eller pastaretter – skal disse ligge sammen med kniven på høyre side, i den rekkefølgen retten serveres.

Hvordan Dekke Bestikk
bestikkreglene i borddekking

Hva med desserten?

Dessertskje- eller gaffel legges over tallerkenen, med skaftet pekende mot høyre. Dersom det kreves både skje og gaffel til desserten, skal gaffelen ligge nærmest tallerkenen med skaftet pekende til venstre, mens skjeen skal ligge ovenfor gaffel som vanlig med skaftet pekende mot høyre. Serveres det skalldyr som krever eget bestikk, eller dersom det skal dekkes med smørekniv til brødmat, skal dette plasseres på kuvertasjetten.

Ellers er det også en grei huskeregel at alt av bestikk skal dekkes på bordet, men sørg for at det ikke er mer enn tre sett med kniv og gaffel om gangen.

Hvilket bestikk bør du velge?

Både til hverdags og fest er det lurt å ha et bestikk som tåler oppvaskmaskin. Velg derfor gjerne et bestikk i rustfritt stål med 18/10 kvalitet (18% krom og 10% nikkel). Rustfritt stål er motstandsdyktig mot rustangrep (korrosjon), men vi anbefaler likevel å skylle det av før det settes i oppvaskmaskin så det ikke blir stående med matrester over tid. Puss gjerne bestikket regelmessig for å bevare glansen i stålet.

I tillegg til hverdagsbestikket velger mange å ha et grillbestikk med skarpere knivblad. Dette er perfekt når man skal skjære gjennom større kjøttstykker, gjerne i forbindelse med sommerens mange grillmiddager. Uansett hvilket bestikk du velger, bør du sørge for at bestikket har en ergonomisk form som ligger godt i hånden. Husk at bestikket kanskje skal brukes hver eneste dag, i mange år fremover!

Leste du denne? Borddekking – slik gjør du det!

Finn ditt bestikk

Lukk
0 kr igjen til FRI FRAKT!
0 av 0

Mine favoritter

Det finnes ingen produkter som svarer til valgene.