Meny
MENU
påskelam oppskrift

Lammestek med hasselbakte poteter og rotgrønnsaker

For mange nordmenn er lam den ultimate påskematen – og norsk lam er en råvare i verdensklasse. Et smakfullt lammemåltid er enkelt å tilberede, og du kan variere mellom et stort utvalg tilbehør. Både kokte poteter, søtpoteter og fløtegratinerte poteter er populære til lam. I denne oppskriften har vi likevel valgt å benytte hasselbakte poteter – en av våre absolutte favoritter året rundt!

Lyst til å imponere familie eller venner med lammestek i påsken? Vi har oppskriften du trenger! Følg stegene og du er sikret et herlig lammemåltid – perfekt mellom påskeegg-jakt, skitur og herlige stunder i solveggen.

Ingredienser:

Lammestek av ønsket størrelse
Nypoteter i middels stor størrelse
Hvitløk
Rotgrønnsaker av ønsket type
Nøytral matolje til grønnsakene
Smør til pensling
Flaksalt
Pepper
Rosmarin
Annet krydder

Du trenger:

Ildfast form
Stor gryte eller stekepanne
Skjærebrett
Skarp stålkniv til utbeiningen
God, skarp kniv til snitting av kjøtt og poteter
Steketermometer
Silikonpensel
Liten kasserolle til saus
Spiralvisp

hasselbakte poteter
lammestek til påsken

Oppskrift: Påskens lammefavoritt

  1. Dersom lammekjøttet er avkjølt, la det ligge i romtemperatur i et par timer før du starter tilberedningen.
  2. Sett ovnen på 125 grader på over- og undervarme.
  3. Sørg for at isbeinet er fjernet med en tynn, skarp utbeiningskniv. Vi anbefaler å bruke en hard kniv av damaskstål.
  4. Krydre kjøttet med salt, pepper og rosmarin før du bruner kjøttstykket i en gryte i ca. 5 minutter på hver side. Ha gjerne hakket hvitløk i gryten for å sette ekstra smak.
  5. Når du har brunet kjøttstykket, ta det ut av gryten og snitt opp noen ”lommer” i steken som du fyller med tynne, oppskjærte hvitløksbåter. Vi anbefaler å bruke porselensknivene fra De Cussion til løken og rotgrønnsakene, da porselen er et “dødt” materiale som blant annet beholder sin skarphet lenger en stål.
  6. Snitt potetene tvers over (men ikke helt gjennom!), pensle med smeltet smør og krydre med ønsket krydder – en kombinasjon av ulike urter og hvitløk, pepper og flaksalt er alltid en vinner. Skjær også opp rotgrønnsaker som mikses i en nøytral olje med noen klyper salt. Legg potetene sammen med rotgrønnsakene i en stor, ildfast form sammen med kjøttet.
  7. Sett lammet og tilbehøret til steking i midten av ovnen. Steketiden varierer etter størrelsen på lammesteken, men 1-2 timer må beregnes.. Bruk et steketermometer for å oppnå best resultat, kjernetemperaturen skal ligge mellom 65 og 75 grader – alt ettersom hvor godt stekt du ønsker den.
  8. La lammesteken hvile 15-20 minutter etter steking. Dersom potetene trenger mer tid i ovnen kan disse bruke hviletiden på å steke ferdig – mens kjøttet hviler seg på kjøkkenbenken.
  9. Skjær opp og server gjerne direkte i formen, med en enkel sjysaus eller rødvinssaus på siden. De ildfaste formene fra Rosendahl eller Le Creuset kan anbefales da de finnes i ulike størrelser og det klassiske designet får maten til å se delikat ut.


Bon appetit – og god påske!

Les også: Perfekt eggerøre til påskefrokosten


Lukk
0 kr igjen til FRI FRAKT!
0 av 0

Mine favoritter

Det finnes ingen produkter som svarer til valgene.