Den tradisjonsrike juleplatten fra Porsgrunds Porselænfabrik har blitt en kjent og kjær del av julen i mange norske hjem. Siden den første juleplatten ble produsert i 1909 har det blitt lansert utallige juleplatter med hver sin unike og nostalgiske design. I år som i fjor er det Lisbeth Lutnæs som står bak motivet på årets platte – og vi strekker hendende i været av begeistring for det noe utradisjonelle, men tidsriktige designet.

Nytt uttrykk og design gir nye bruksområder

Porsgrunds Porselænsfabrik er kjent for sin satsning på innovativ produktdesign, og har vært en viktig del av norsk designhistorie gjennom tidene. Dette gjenspeiles i årets juleplatte, hvor designer Lisbeth Lutnæs har hatt et ønske om å nå ut til nye målgrupper og derfor forsøkt å gi det tradisjonelle og nostalgiske et mer tidsriktig uttrykk. Med dette som utgangspunkt startet Lutnæs i 2016 en ny serie juleplatter hvor norske skogsdyr preget motivet. Mens det i fjor var et ekorn som var i fokus på juleplatten, er det i år rådyret som er valgt som motiv for 2017.

Juleplatten passer like godt i en tradisjonsrik bordsetting som i en mer moderne og stilren kontekst. Har du et servise med mønster i, som for eksempel Bogstad Stråmønster, trenger du ikke være redd for at kuverten skal være preget av for mye dekor. Tvert i mot utgjør disse to i kombinasjon en vakker og iøynefallende duo, bare ta en titt på bildet under.

Klikk her for å se fjorårets juleplatte.

årets juleplatte fra porsgrunds porselænsfabrik

Juleplatten i et historisk perspektiv

Den første juleplatten ble produsert på Porsgrunds Porselænsfabrik i 1909 og kom i 225 eksemplarer. Det skulle gå nesten 60 år før den neste juleplatten fra fabrikken så dagens lys. På den tiden var det sjefsdesigner Eystein Sandnes som kom opp med ideen om å sette juleplatter i produksjon igjen, og fra 1968 har det hvert år kommet en ny platte fra fabrikken. Både juleplatte og julekrus er populære samleobjekter i inn-og utland, og leveres i et begrenset antall.

Lisbeth Lutnæs tok i fjor over som designer for Porsgrunds juleplatte, og har lagt opp til at det er skogens dyr som skal vises fram over de neste fem årene. Lisbeth er selv oppvokst i Trysils dype skoger og har hentet inspirasjonen sin derfra.

lisbeth lutnæs juleplatte 2017
lisbeth lutnæs juleplatte 2017

Nostalgisk jul for liten og stor

Vi i Christiania Glasmagasin tror at de nye juleplattene med dyremotiv kan være til glede for både store og små i årene fremover. Juleplatten for 2017 har med sitt tidsriktige og unike motiv gjort seg fortjent til en plass i samlingen, og vi er sikre på at den vil være med å skape julestemning i norske hjem både i år og i årene som kommer. Platten skaper en varm og hyggelig atmosfære rundt bordet, og gir det lille ekstra til borddekkingen. Tallerken og kopp passer også fint til lange julefrokoster, på hytta eller som et koselig barneservise.

Juleplatten og det nydelige julekruset med samme motiv får du kjøpt i alle våre butikker!

Priser:

Juleplatte 2017: 349 kr

Julekrus 2017: 199 kr

Mer til festbordet

© Christiania Glasmagasin AS