I Christiania Glasmagasin har vi mange dyktige hobbykokker og mat-elskere! En av dem heter Anne-Martha og tilhører butikken vår i Lille Grensen 5 i Oslo. Anne-Martha er utdannet kokk og konditor, og i hele sommer var hun med og serverte deilige boller og kaffe til kundene som tok turen innom butikk. De smakfulle bollene til Anne-Martha ble så populære at vi tenkte vi like gjerne kunne dele oppskriften med dere her i vårt digitale kjøkkenmagasin!

Oppskriften er opprinnelig fra Bakeriet i Lom, hvor Anne-Martha selv fikk servert disse fantastiske bollene og ble inspirert til å lage sin egen vri. God bakst!

Boller med vaniljekrem i buffetgryte fra Le Creuset

Ingredienser:

500 g hvetemel
2,5 dl H-melk
75 g sukker
1/2 ts salt
1/2 ts kardemomme
1 lite egg
1/2 pk gjær
75 g smør

Smør
Sukker
Kanel
Vaniljekrem
Egg
Melis
Eggehvite

Slik gjør du

Ha mel, sukker, salt, kardemomme og egg i bakebollen. Varm melken til den blir fingervarm og løs gjæren i litt av melken. Bruker du tørrgjær kan du ha den i bakebollen sammen med resten og tilsette melken når den er fingervarm.

Elt deigen i minst 10 minutter, gjerne 15. Tilsett romtemperert, smeltet smør litt etter litt og elt deigen videre i nye 10 minutter. La deigen heve i ca. 30 minutter.

Kjevle deigen ut til et rektangel, ca. 25x35cm, smør på smør og dryss over sukker og kanel. Brett så deigen på midten på langs og kjevle den litt tynnere.

Smør buffetgryten med et tynt lag smør eller smaksnøytral olje (f.eks. økologisk rapsolje).

Del opp deigen i strimler og snurr snurrer, ikke legg de for tett, husk at de skal heve. Etter ca. 20 minutter lager du små hull i bollene og legger en liten teskje vaniljekrem i hver bolle. Pensle med egg og la bollene heve i nye 20 minutter.

Stek bollene på 180 grader i ca. 30 minutter. Bland melis og eggehvite til glasur, ha gjerne i en eller to dråper sitron. Rører du litt ekstra vil glasuren bli ordentlig hvit, eggehviten gjør den fyldigere og bidrar til hvitfargen, i tillegg gjør den at glasuren blir stiv.

Anne-Martha anbefaler å la bollene avkjøle litt i gryta før du tar de ut. Vanligvis er det bare å ha over melisglasuren og la folk forsyne seg, bollene rekker sjelden å bli kalde…

Leste du? Hjemmelaget syltetøy på 1-2-3

cg-blogg-baking_boller_ny3

Server og nyt!

Klar for å imponere med høstens beste boller? Inviter familie, venner eller bare nyt baksten for deg selv med en god kopp te eller kaffe. Når temperaturene faller utendørs er det lite som kan måle seg med duften av nybakte boller!

Flere spennende artikler!

© Christiania Glasmagasin AS