Fårikålens dag har tradisjonelt blitt feiret den siste torsdagen i september hvert år, og i år faller datoen på torsdag 28. september. På denne dagen serveres det fårikål over hele landet, og som Norges nasjonalrett står den også som en populær klassiker på menyen gjennom høsten. Er du klar for fårikålfest?

Vi har vært så heldige og fått låne oppskriften til Mia, en av våre mange matinteresserte kollegaer her i Christiania Glasmagasin. Mia følger tradisjonell oppskrift, men ”pimper” den opp med grove biter av gulrot, sellerirot, purre og søtpotet. Dette har hun bare fått gode tilbakemeldinger på, så da ble vi bare nødt til å dele oppskriften med dere her i vårt digitale kjøkkenmagasin!

4 PORSJONER

1,5 kg fårikålkjøtt/skiver av lammelår

1,5 kg hodekål

0,5 kg gulrøtter

0,5 kg sellerirot

1 stk purre

3-4 store søtpoteter (tilsettes de siste 30 min)

4 ts grovmalt pepper

2-3 ts salt

Hvetemel

4 dl vann

cg-blogg-fårikål_oppskrift_3

Slik gjør du

Del hodekålen i båter og grønnsakene i grove biter.

Legg kjøtt, kål og grønnsaker lagvis i en gryte. Legg kjøttet nederst med fettsiden ned. Strø salt og pepper mellom lagene. Ønsker du å jevne fårikålen kan du strø litt hvetemel, ca. 1-2 ss per 4 porsjoner, mellom lagene.

Hell på vann. Kok opp og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt (til det løsner fra benet), det tar ca. 2 timer. Søtpotet tilsettes de siste 30 min, det er viktig å vente med å tilsette søtpoteten for å unngå at den koker bort.

Mia anbefaler

I stedet for hel pepper forteller Mia at hun bruker grovkvernet pepper mellom lagene. Dette setter mer og bedre peppersmak, og man slipper å plukke bort eller tygge et pepperkorn ved en feil. Hun anbefaler også å blande inn noen skiver av lammelår for å få mer rent kjøtt i gryta.

Har du lyst til å prøve deg på Mias oppskrift i anledning fårikålens dag? Del gjerne et bilde av prosessen og bruk #cgnorge. Vi vil gjerne se hvordan oppskriften blir tatt i mot hjemme hos deg!

Takk til Eva Aasheim (Instagram: @levepaalandet) for lån av toppbilde!

Bli klar til fårikålens dag

Flere spennende artikler!

© Christiania Glasmagasin AS