grytebrød oppskrift - le creuset

Oppskrift: Grytebrød med rosmarin og havsalt

Med sin unike form og deilige smak blir grytebrødet fra Le Creuset både gøy å lage – og gøy å servere! Et smakfullt brød med havsalt på toppen passer utmerket med pålegg, men også til supper og gryteretter. Bruk en rund eller oval støpejernsgryte som gir brødet en unik form. Støpejernets varmeegenskaper gir jevn varmefordeling, slik at brødet blir saftig på innsiden og får en sprø kant. I denne oppskriften er det brukt en 24 cm støpejernsgryte fra Le Creuset.

For 6–8 personer

Foto: Line Bakke @lb.87

Ingredienser

2 ss olivenolje + ekstra til å smøre gryten
750 g kraftig hvitt mel + ekstra til å smøre gryten og til elting
2 ts knust havsalt
1 ts friskkvernet sort pepper
1 pose tørrgjær
375 ml svært varmt vann
125 ml melk
2 ss olivenolje
3 ss friskhakket rosmarin
2 ts havsalt til toppen

oppskrift grytebrød
oppskrift grytebrød

Fremgangsmåte

  1. Start med å sette ovnen på 190 °C (varmluftsovn: 170 °C).
  2. Smør en gryte med litt olje og ha på et lett lag med mel. (NB: du trenger ikke glasslokket til denne oppskriften)
  3. Sil melet i en stor varm skål og rør i gjær, sort pepper og 2 ts knust havsalt.
  4. Hell 375 ml svært varmt vann i en kanne og tilsett den kalde melken og olivenolje. Dette vil gi deg den rette temperaturen til å blande i gjæret.
  5. Rør rosmarin inn i de tørre ingrediensene og rør deretter i væsken gradvis. Deigen skal være litt våt, men ikke klistrete – hvis den virker litt tørr, tilsetter du litt mer melk. Ønsker du å utforske med et mer fruktig brød kan du tilsette 70 g semitørkede tranebær sammen med rosmarinen.
  6. Vend deigen ut på et bord som er rikelig drysset med mel, elt forsiktig i 1–2 minutter til deigen er glatt, og rull den deretter til en kule.
  7. Legg deigkulen opp i gryten og pensle toppen med litt olivenolje. Dekk løst med oljet plastfolie og la den heve seg et lunt sted. Deigen skal være hevet godt opp over kanten når den er klar til baking. Det tar fra 40 minutter til 1 time.
  8. Fjern folien og dryss havsalt på toppen av deigen før den bakes i midten av ovnen i 35–40 minutter til den er hevet og gyllenbrun. La brødet kjøle i minst 5 minutter i gryten før det vendes ut av gryten.
  9. Skjær opp, server - og nyt!

Likte du denne? Sjekk også ut: Oppskrift – Vegetarpizza

Klar for bakst?

© Christiania Glasmagasin AS