Oppskrift Sommerkake

Oppskrift: Frisk sommerkake med bær

En frisk sommerkake på en varm sommerdag kan friste selv den mest beskjedne søtmomsen i familien. Sammen med Ada fra CultivateFood har vi gleden av å presentere en fruktig, naturlig frisk sommerkake laget med rene, plantebaserte ingredienser. Vi har fylt kaken med krem og friske bær, mens pynten er hentet rett fra naturen.

Forsøker du deg på oppskriften? Del et bilde med oss ved å bruke #cgnorge!

Ingredienser

Til kaken:

150 g vegansk smør eller 1,6 dl solsikkeolje
3 dl plantemelk (f. eks. mandel eller havre)
1 dl eplemos eller planteyoghurt
200 g sukker
Skall av 1 sitron og 1 ss sitronsaft
1 ts vaniljeekstrakt, frø fra en vaniljestang eller vaniljesukker
100 g mandelmel (eller kjør mandler fint i kjøkkenmaskin)
200 g siktet hvetemel
3 ts bakepulver
1,5 ts natron
En klype salt

Krem og pynt:

1 pakke Gryr havre- og rapsfløte (eller vispbar soyakremfløte)
4 ss vegansk kremost (for eksempel Oatly havrekremost)
1/2- 1 glass syltetøy (vi har brukt solbær) eller en kurv friske bær
Litt sukker hvis bærene er i friskeste laget.
Spiselige blomster til pynt (f eks fiol, syrin, marikåpe, roser, forglemmegei, stemor, geitrams, kløver, ringblomst)

Oppskrift Sommerkake
Oppskrift Sommerkake
Oppskrift Sommerkake

Slik gjør du

  • Forvarm stekeovnen til 180 grader.
  • Smør én eller to springformer (20-22 cm i diameter) og strø dem med mel. Kle bunnen med bakepapir. Hvis du bruker én form, deler du bunnen på langs etter steking.
  • Smelt smør i en kjele og tilsett sukker og melk. Varm og rør til sukkeret har løst seg helt opp. Ta av platen og hell over i en stor bolle. Bruker du olje istedenfor smør kan denne tilsettes nå. Bland inn yoghurt eller eplemos og sitronskall, samt saft.
  • Bland sammen resten av det tørre i en bolle, og rør dette inn den våte blandingen litt og litt. Bruk gjerne en sikt så det ikke klumper seg.
  • Hell i formen(e) og stek midt i ovnen: 20-30 min hvis du bruker to former og 30-40 min hvis du bruker én form. Følg med og stikk inn en trepinne i midten for å avgjøre om bunnene er gjennomstekt. Kommer den ut uten røre, så er det ferdig. La avkjøle noe i formene før du tar dem ut og avkjøler videre på rist.
  • Nå kan du starte med kremen og pynten. Romtemperer kremosten. Begynn med å vispe kremosten og evt. sukker, før du gradvis tilsetter fløte. Pisk til det dannes stive topper.
  • Del kakebunnen(e) på langs for flere lag. Det er lettere hvis bunnen har vært i fryseren en time. Legg den ene kakebunnen på et fat. Dynk evt. med litt plantemelk, saft eller juice. Smør på et lag krem og videre bær eller syltetøy. Fortsett med neste bunn. Smør et tynt lag krem rundt hele kaken slik at litt av bunnen synes gjennom. Pynt med spiselige blomster og server gjerne på Turbin kakefat med stett slik vi har gjort i bildene.
  • Nyt – og få skryt!

© Christiania Glasmagasin AS