For 4 personer

Saftig langtidsstekt svinekjøtt i en kraftig og krydret fløtesaus med urter, epler og eplekonjakk. Serveres med kremet potetmos, dampede grønnsaker og sprøtt brød.

Ingredienser:
1 ss olivenolje
175 g røkt bacon skåret i små stykker
1 ss smør
250 g små skrellet sjalottløk
1 ¼ kg nakkekam skåret i 3 cm terninger
60 ml calvados (eplekonjakk)
2 stilker bladselleri i terninger
2 syrlige epler skrellet og skåret i terninger (Granny Smith eller lignende sort)
2 ts fullkornssennep
1 ts grov sort pepper
1 ss frisk salvie, hakket eller
1 ts tørket salvie
1 ss frisk timian, hakket eller 1 ts tørket timian
1 laurbærblad
750 ml (3 kopper) svine- eller grønnsaksbuljong
100 ml crème fraîche
2 ss maismel blandet med 100 ml vann

Til slutt
1 liten klatt smør
8 friske salvieblader

Fremgangsmåte
Ovn: 170 °C forvarmet ovn
Varmluft: 150 °C

Fremgangsmåte

  1. Varm oljen i gryten på komfyren på middels varme, tilsett bacon og kok til det blir sprøtt. Hell det stekte baconet over i en skål, men behold fettstoffet i gryten.
  2. Tilsett smør til fettstoffet og stek sjalottløkene til de er pent gylne. Tilsett svinekjøtt litt om gangen, slik at hver mengde får litt farge før du tilsetter den neste.
  3. Når alt kjøttet har blitt lagt i og har fått farge, tar du gryten av varmen. Hell Calvados over og tenn forsiktig på. Still deg på avstand til flammene avtar (Se kokkens merknad 1).
  4. Plasser gryten tilbake over varmen, tilsett selleri, hakkede epler, sennep, pepper, urter og fond, rør godt slik at noen av de karamelliserte stykkene slipper bunnen. La det småkoke lett, sett på glasslokket og sett retten i ovnen i 2 timer.
  5. Skum overskytende fett bort fra toppen av gryteretten. Rør crème fraîche sammen med maismel og en vannblanding. Sett retten tilbake i ovnen med glasslokk i 15–20 minutter for å bli tykkere.
  6. Varm smøret i en liten panne og stek forsiktig salviebladene til de er sprø.
  7. Ta gryten ut av ovnen og rør i retten. Krydre med de friske krydderurtene og smak til med pepper og salt hvis nødvendig.
  8. Server gryteretten dekorert med sprø salvieblader ledsaget av kokte poteter eller potetmos, sprø grønnsaker og lekkert brød. På bildet er retten tilberedt i en 24 cm støpejernsgryte fra Le Creuset. Du kan med fordel også servere i gryten for at den skal holde varmen ekstra lenge.

© Christiania Glasmagasin AS