Av: Maren W. Johnsen

Tradisjonene som ligger til grunn for noen av landets eldste merkevarer strekker seg helt tilbake til 1765, da produksjonen ble iverksatt ved Hadeland Glassverk. Men selv om det forvaltes betydelig historie og kulturarv, så skjer det også en kontinuerlig satsning og utvikling på ny design.

håndslipt glass finn hadeland glassverk
hadeland glassverk
hadeland glassverk glassblåser

Hadeland Glassverk

Med sine unike glass-serier produserer Hadeland Glassverk skatter vi i Christiania Glasmagasin er stolte over å tilby våre kunder. Serier som Finn og Marie har vært produsert på glassverket i over 100 år, og serien Nøstetangen ble med da glassverket ved Hokksund flyttet til Hadeland i 1765. Nøstetangen var igjen inspirasjonen for de populære Tangen-glassene som ble tildelt klassikerprisen i 2002.

Glassene munnblåses og håndslipes etter tradisjonelle teknikker ved Hadeland Glassverk. Som Norges eldste håndverksbedrift med kontinuerlig drift er glassverket også blitt et av landets mest populære turistattraksjoner. Her kan du prøve deg som glassblåser, gjøre et kupp på gamle skatter, eller smake på deilige kanelsnurrer i Bakeriet. På Hadeland finner du også Vaffelhuset, et koselig spisested i hjertet av glassverket. Her serveres de deiligste vafler og pannekaker med smakfullt tilbehør – en flott opplevelse for både liten og stor!

hadeland glassverk og porsgrunds porselænsfabrik

Porsgrunds Porselænsfabrik

Porsgrunds Porselænsfabrik er for mange assosiert med kvalitetsprodukter som varer. Med produksjon helt tilbake til 1887 har Porsgrund tilegnet seg erfaringen og kunnskapen som trengs for å gjøre seg fortjent til nettopp dette kvalitetsstempelet. Porselensproduksjonen gjorde at standarden i norske hjem økte betraktelig, og med sitt kontinuerlige fokus på fremdrift og innovasjon tas lite for gitt i fabrikken.

Bogstad Strå er Porsgrunds eldste servise, og ble lansert samme år som produksjonen startet, i 1887. Dekoren håndmales av erfarne porselensmalere som signerer hver artikkel med initialene sine. Dette gjør serviset til et unikt samleobjekt som med sin høye kvalitet kan videreføres i generasjoner frem i tid. Senere har ulike varianter av stråmønsteret blitt lansert – både Ministrå og Maxistrå er populære serier til både fest- og hverdagsbruk.

porsgrund maxistrå ministrå

Kjærlighet til håndverk siden 1739

Som en unik og tradisjonsrik del av norsk handelsnæring er merkevarer som Hadeland Glassverk og Porsgrunds Porselænsfabrik blitt en naturlig del av oss i Christiania Glasmagasin. Historie, kvalitet og fremtidsfokus står i sentrum, og helt siden 1850 – da vi holdt til i en krambod på Jernbanetorget – har vi sammen fylt norske hjem med ekte, norsk håndverk som har blitt videreført i generasjoner.

© Christiania Glasmagasin AS