Av: Maren Walvik Johnsen

Hva mener vi egentlig med begrepet ”servise for livet”? Er det kvaliteten? Vel, det óg. Et fint servise er noe du gleder deg til å sette frem, fordi det vekker minner – eller fordi det er noe du er stolt av å eie. Et samleobjekt? En gave? Kanskje var det et arvestykke? Et servise er noe en velger med omhu, og ofte kan serviset du velger si ganske mye om deg. Porsgrund Porselen har alt fra stilrene serviser som Sense, Saturn og Tid til de mer fargerike servisene med mønster og mer forseggjorte detaljer.

porsgrund porselen

Porselen – det hvite gull

Det hvite porselenet fra Porsgrund har tradisjonelt blitt kalt ”det hvite gull”, og høybrent feltspatporselen regnes som den edleste kvaliteten av porselen. Dette materialet består kun av rene naturmaterialer, er 100% tett, svært robust og er velegnet til både fest- og hverdagsbruk. Den høye kvaliteten er uten tvil en annen grunn til at servisene fra Porsgrund Porselen er så populære.

Porsgrunds høybrente feltspat brennes på 1400 grader. Brenningen utføres i en spesiell oksygenfattig atmosfære for å frembringe den karakteristiske hvitheten og gløden i materialet. Ved å brenne porselenet på 1400 grader smelter gods og glasur sammen. Som resultat, får produktene en spesielt slitesterk glasur og dermed en hygienisk spiseflate. Glasuroverflaten blir hard og vil aldri krakkelere eller sprekke fra godset. Denne produksjonsmetoden gir porselenet den gjennomskinnelige hvite og glansfulle glasuren som Porsgrund er kjent for.

porsgrund porselen bogstad
porsgrund porselen maxistrå ministrå
porsgrund porselen bogstad

Høybrent porselen med og uten dekor kan som regel vaskes i oppvaskmaskin jevnlig. Dette gjelder eksempelvis serier som Maxi- og Ministrå, Bluebird, Fauna og Sense. Serviser med overglasurdekorer, spesielt gull og platina, er mer utsatt for slitasje og vi anbefaler derfor å vaske disse for hånd. Dette gjelder for eksempel finserviser som Tid, Nathalie, Cecilie og Märtha. Generelt anbefaler vi skånsom vask og bruk av glansemiddel, da opprettholdes glasurens glans og du forlenger servisets levetid.

De ansatte ved porselensfabrikken stiller strenge krav og følger egne prosedyrer for testing og kvalitetskontroll i produksjonen. Stempelet, som du finner under hvert eneste unike produkt fra Porsgrunds Porselænsfabrik, står for kvalitet, kunnskap og erfaring.

Les også: Håndmalt servise

porsgrund porselen

Servise for livet

Noen av de mest populære servisene fra Porsgrund Porselen har vært produsert på fabrikken siden oppstart. Blant dem er Bogstad Stråmønster og Bogstad Hvitt. Disse servisene har blitt ført videre i generasjoner – og ulike varianter av disse servisene er å finne i tusenvis av hjem rundt om i landet. Kanskje har du arvet et Bogstad Hvitt med gull- eller sølvkant? Denne varianten fås ikke lenger i butikk, men tar du kontakt med fabrikken finnes det gode muligheter for spesialbestilling, både privat og som bedrift.

Muligheten for å reprodusere et servise, eller en del av et servise som først ble produsert på 1800-tallet, mener vi definerer hele begrepet ”servise for livet”. Er du uheldig og knuser en kopp eller en skål du har arvet, vil det i de fleste tilfeller finnes en mulighet for å få tak i denne på ny. Vurderer du å begynne å samle på et servise fra Porsgrund Porselen, kan du dermed være trygg på at du investerer i et servise for livet, og verdien som ligger i dette er for oss helt unik.

Fikk du med deg denne? En kjærlighetshistorie

Hvilket servise er mest deg?

Vi har laget en ryddig og fin oversikt over alle serviser fra Porsgrunds Porselænsfabrik på våre nettsider. Her finner du alt fra enkle og stilrene servise-serier med minimalistisk design, til serviser spekket med herlige detaljer. Har du en favoritt allerede?

Se alle servisene våre her.


  1. PARTITUR BARISTAASJETT
    PARTITUR BARISTAASJETT
    Tilbudspris 107,40 Vanlig pris 179,-
  2. TALLERKEN DYP
    TALLERKEN DYP
    Tilbudspris 209,40 Vanlig pris 349,-

© Christiania Glasmagasin AS