Spire - en norsk designklassiker

I 1952 så Spire servise dagens lys for første gang, og nærmere 70 år senere har det folkekjære serviset blitt relansert. Med nye, moderne former og deler er Spire nå tilpasset den skandinaviske stilen samtidig som det nostalgiske er godt bevart.

Tekst: Ida Indseth Løken
Foto: Nina Holst (@stylizimoblog)

Vårens vakreste servise

Det riflede Spire servise ble designet av Konrad Galaaen i 1952, og var en designklassiker i produksjon i mer enn 30 år. Serviset var inspirert av dekorelementet «spiren» som strekker seg elegant oppover mot lyset, og det ble raskt kjennetegnet for det tynne «risporselenet» som skapte magisk lysspill. Med sine organiske former ble Spire raskt et populært samleservise.

I 2019 blir Spire relansert med intensjonen om å skape et servise tilpasset det moderne skandinaviske hjemmet - med delikate spireformede felt, tynt hvitt porselen og et klassisk design.

Fikk du med deg denne? Borddekking – slik gjør du det!

Spire - en norsk designklassiker

En ny generasjon designere

De nye formene er redesignet av Porsgrund Porselænsfabriks designere Nora O. Krogh og Christian Svinddal, med Galaaens formspråk og dekor i fokus. Serviset består av middagstallerken, dyp tallerken, asjett, kopp og skål til både kaffe og te, store krus og et ovalt fat. I tillegg er det originale sausenebbet nå redesignet som en musliskål; uendret i form, men endret i bruksområde. Servisedelene er delikate og moderne, og er flotte å bruke til hverdagsmiddagen eller den raske frokosten halvveis på vei ut døren en tirsdags morgen, så vel som til sosiale lag og større anledninger.

Nytt for serien er flotte gaveprodukter som fungerer utmerket i kombinasjon med serviset men også alene. Nora O. Krogh og Christian Svinddal har designet en telysholder som skaper vakker gjennomskinnelighet i det tynne porselenet, i tillegg til en vase som også passer perfekt som karaffel på bordet. Porsgrund Porselænsfabrik kan også friste med at planen er å utvide serviset med flere deler i fremtiden. Det kan vi like!

Relansering av Spire
Relansering av Spire
Relansering av Spire

Lek deg med borddekkingen

Spire åpner opp for et hav av muligheter knyttet til bordoppdekningen. Det er morsomt å leke seg med farger og stiler, og med de delikate formene er det enkelt å skape ditt unike bord, enten det er til frokost, julaften eller et helt spesielt lag som krever det lille ekstra. Det retroklassiske designet på servisedelene står godt til dempede toner, men også til fargesterke elementer, og gjør det mulig å variere uttrykket tilpasset anledning.

Med Spire håper Porsgrund Porselænsfabrik å skape et godt servise for vår tid, med sterke røtter til sin egen designhistorie. Serviset er å finne både på nett og i våre butikker.

Interessert i Spire? Se hele serien her.

Se mer fra Spire:

© Christiania Glasmagasin AS