Under gir vi deg en generell innføring i sylting, samt. tips som åpner for at du selv kan velge både egnet mengde samt kombinere dine favorittsmaker. Bildene i artikkelen er tatt av dyktige Elsie Holm (@elsiemor på Instagram).

Hvordan lage syltetøy hjemme?

Når bærene er plukket eller kjøpt inn og du er klar til å sette i gang med kokingen av ditt eget, hjemmelagde syltetøy, er det et par ting du bør huske på. Start med å rense og vaske alle bærene grundig før du deler inn bærene i mindre porsjoner. Sørg også for å ha riktige glass for lagring og frysing av det ferdige resultatet. Norgesglassene er perfekte for dette da de tåler grundig vask og sterilisering i ovn eller kok. Er du nøye med dette vil ikke bakterier eller mikroorganismer ødelegge syltetøyet ved langtidslagring.

Når du nå skal sette i gang med syltingen er det enkleste og raskeste definitivt snarkokt syltetøy, da er du sikret et godt resultat og metoden fungerer fint til alle bær. Finn frem en gryte av passende størrelse ut fra den mengden syltetøy du ønsker å lage. Bruk gjerne en gryte med lokk av rustfritt stål. Sukker er også viktig både for smak, konsistens og holdbarhet. Beregn derfor ca. 1/10 sukker i blandingen hvis du ønsker å ha syltetøyet passe søtt.

Kok opp hurtig

…og gjennomkok! Dette er nemlig fordelen med å koke opp mindre porsjoner av gangen, bærene slipper å koke lenge før alt er gjennomkokt. 8-10 minutter pleier å holde per porsjon syltetøy. Tilsett sukkeret når syltetøyet er ferdigkokt, men fortsett å koke til sukkeret er oppløst. Skummet som dannes på toppen under kokingen bør fjernes da det kan inneholde bakterier som kan ødelegge syltetøyet ved lagring.

Fyll opp i Norgesglass

Helt til sist, når syltingen er ferdig og syltetøyet har oppnådd riktig konsistens, fyll syltetøyet i et Norgesglass i riktig størrelse. Norgesglassene får du i alle størrelser, både med skrulokk og hengslet lokk. Steriliserer du glassene i forkant av syltingen er du sikret oppbevaring av høy kvalitet som bevarer syltetøyet på en god måte.

Norgesglassene trives like godt i fryseren som på festbordet, og er derfor både populære og praktiske glass til de fleste typer sylting. Husk også å feste på en lapp som gir deg oversikten over hva som er i de forskjellige glassene dersom du lager ulike typer syltetøy. Velg mellom krittetiketter eller vanlige merkelapper. Dette er også en super idé hvis du ønsker å gi syltetøyglasset som koselig gave til en venn eller familie.

norgesglass dispenser
sylting - hjemmelaget syltetøy
sylting - hjemmelaget syltetøy

Mer om Norgesglasset

Norgesglass er et sylteverktøy som har gått i arv i generasjon etter generasjon, takket være de utmerkede egenskapene til å konservere og hermetisere. Norgesglasset tåler høy temperatur både i vann og i stekeovn, de er testet til å tåle grader opp til 121 grader, noe som gjør at de kan steriliseres også i stekeovnen.

Husk at selv om glassene tåler høy temperatur er det fremdeles glass. Det er derfor viktig å unngå for store temperatursvingninger. Ikke ta kalde glass rett i kokende vann, det beste er å la glassene koke opp med vannet. Det samme gjelder andre veien, rett fra varmt til kjøleskapet.

Glassene kan også få svakheter over tid, spesielt hvis glassene har fått røff håndtering og har blitt utsatt for dunk eller slag. Dette kan medføre at de kan sprekke under høy varme og trykk.

Og til slutt: Gummistrikkene mister elastisitet over tid og det anbefales ikke å gjenbruke strikker til sylting, da det er større mulighet for at glassene ikke holder på tettheten/vakuumet over tid.

Server og nyt!

Enten du velger å spise syltetøyet med en gang eller spare det til en senere anledning er det som regel både bedre, og ikke minst billigere, å lage syltetøy selv enn å kjøpe det i butikken. Syltetøy kan brukes til alt fra brødmat, pannekaker og som middags- eller desserttilbehør – alt etter hvilke bær du bruker! I tillegg er det enkelt, og kan gjerne gjøres som en morsom helge- eller hverdagsaktivitet sammen med noen du er glad i!

Vil du se mer av Norgesglasset? Klikk deg inn her for å se våre gode tilbud!

Flere spennende artikler!

© Christiania Glasmagasin AS