Meny
MENU
vedlikehold av glass

Tips til behandling og vedlikehold av glass

Har du opplevd at glass blir grå eller melkehvite etter en stund i skapet? Da kan det dessverre allerede være for sent å tilbakevende glassets naturlige farge. Likevel finnes det mye du kan gjøre for å unngå at glassene utsettes for glasskorrosjon eller forkalkning, og det er det vi skal ta deg gjennom i dette innlegget. Enten du har vært så heldig å få glass i arv av foreldre eller besteforeldre eller bare ønsker å lære mer, så har vi noen tips som kan komme godt med på veien mot glass som varer livet ut.

Mange tror at dyre glass krever mer vedlikehold enn billige glass fordi de lettere kan utsettes for korrosjon eller forkalkning. Dette stemmer ikke. Korrosjon kan oppstå uansett om det er dyrt eller billig glass, men det er selvfølgelig ekstra kjedelig når det skjer med dyre glass som koster mer å erstatte.

Hvorfor oppstår glasskorrosjon?

Det kan være vanskelig å forklare hvorfor glasskorrosjon skjer på noen glass og ikke alle, og hvorfor det kan oppstå på ulik tid. Årsaken til at glasskorrosjon skjer er at mineralene i glasset blir borte over tid, og dermed forårsaker korrosjon. Her er det mange faktorer som spiller inn, og både luftfuktighet, hardhet på vannet, temperatur, saltvann i luften, slipninger og tykkelse på glasset, og om luftfuktigheten har blitt innesperret i glasset kan alle være årsaker til at et glass har blitt melkehvitt.

vedlikehold av glass
vedlikehold av glass

Hvordan forebygge glasskorrosjon?

Det viktigste å tenke på for å unngå korrosjon er å forhindre at fukt får ligge på glasset. Under har vi i samarbeid med vår kategoriansvarlig for glass, Pia, satt sammen en enkel oversikt med tips og råd for å bevare glassene dine lengst mulig.

  1. Tørk glassene med en gang de er ferdige i oppvaskmaskinen. Dette er gjerne årsaken til at det anbefales å håndvaske glass, fordi da tørker man dem med en gang.
  2. Ikke vask glassene på høyere enn 55 grader. Mange velger å vaske på max 45 grader, men du kan også spør butikken hvor du kjøpte dem om hva som er anbefalt for det spesifikke glasset.
  3. Bruk oppvaskmiddel som er egnet for glass.
  4. Sjekk hardheten på vannet.
  5. La glassene stå riktig vei i skapet slik at luftfuktighet ikke blir sperret inne i glassene.
  6. Oppbevar glassene kjølig og tørt.
  7. Ha små silica-poser sammen med glassene (disse som ofte kommer med når man kjøper elektronikk)

Fikk du med deg dette? NYHET: Finn champagneglass

Glass som varer livet ut

Vi i Christiania Glasmagasin har nesten 300 års erfaring med glass i ulike former, farger og fasonger. Vi tilbyr alt fra kjøkkenglass til kunstglass, og vet at glass som har blitt godt ivaretatt ikke bare kan vare livet ut – de vil også kunne gå i arv gjennom flere generasjoner. Vi er stolt tilbyder av glass fra leverandører som Hadeland Glassverk, Holmegaard, Riedel, Rosendahl, Eva Solo, Norgesglasset, Iittala og mange flere. I tillegg kan vi tilby bred kunnskap og erfaring som kan hjelpe deg å finne riktig glass til riktig anledning. Kom gjerne innom en av våre butikker eller kontakt oss for mer informasjon og veiledning.

Les også: Vinglass som fremhever smaken


Takk for lån av flotte bilder:

Ingvild Bottenvik (@ingvild90) og Malin Antonsen (@baremalin) 

Finn ditt favorittglass


Lukk
0 kr igjen til FRI FRAKT!
0 av 0

Mine favoritter

Det finnes ingen produkter som svarer til valgene.