Behandling av stekepanner

Slik tar du best vare på din stekepanne

Stekepannen er et av kjøkkenets viktigste redskaper, og riktig behandling er avgjørende for pannens levelengde. Ofte kan det friste å rengjøre pannen rett etter bruk, men er det egentlig lurt? Og stemmer det at silikonredskaper er mer velkomne i pannen enn redskaper i metall? Vi gir deg her en generell innføring i behandling av stekepanner slik at du kan ha glede av pannen din lengst mulig.

Den vanligste årsaken til at stekepannen må byttes ut kommer av overoppheting, noe som ofte resulterer i at bunnen på pannen blir buet eller slår seg. Metallet i pannen vil alltid utvide seg noe under oppvarming. Går oppvarmingen for fort, kan du risikere at pannen slår seg og buer enten innover eller nedover mot platen.

Hvordan unngå overoppheting?

Det er stekepanner i aluminium som er mest utsatt for overoppheting. Dersom oppvarmingsprosessen går for fort vil ikke bunnen trekke seg tilbake igjen når pannen blir avkjølt. Hvis bunnen på pannen ikke er flat, vil den ikke lenger kunne brukes på induksjonstopp – fordi induksjon krever kontaktflate for å kunne overføre varme. Vær derfor obs på å ikke sette platen på fullt med én gang, da både belegg og bunn fort kan bli ødelagt.

vedlikehold av stekepanne
vedlikehold av stekepanne

Renhold og vedlikehold av stekepanner

Er du flink til å vedlikeholde stekepannen din vil den også vare lenger! Under finner du våre generelle tips til riktig behandling av stekepannen – slik at du kan bruke tid og penger på noe annet du ønsker deg til kjøkkenet. Lenger ned i artikkelen vil du finne praktiske tommelfingerregler for de ulike materialene stål og støpejern.

Ikke sett tom gryte eller stekepanne rett på høy varme. Dette vil ikke bare kunne føre til buet bunn, men kan også ødelegge belegget i panner og gryter med eksempelvis teflonbelegg.

Unngå kaldt vann på varm stekepanne. Selv om det kan friste å bli ferdig med oppvasken med én gang etter måltidet er tilberedt, anbefales det ikke å skylle den varme pannen i kaldt vann da dette også kan resultere i buet bunn. Gjør det til en vane å alltid avkjøle både stekepanner og gryter før rengjøring.

Ikke bruk stålredskaper i belagte panner – bruk i stedet kjøkkenredskaper i silikon, nylon eller tre. Sjekk ut våre skånsomme kjøkkenredskaper i silikon her.

Smør gjerne inn produktet jevnlig med olje (bruk f.eks en nøytral matolje) for å bevare belegget. Vi anbefaler ikke å vaske noen panner i oppvaskmaskin, til tross for at noen bruksanvisninger tillater det. Vask i stedet med mildt oppvaskmiddel både innvendig og utvendig etter pannen er avkjølt.

Behandling av stekepanner
Behandling av stekepanner

Hva gjelder for min panne av stål?

Gryter og stekepanner av stål tåler vanligvis oppvaskmaskin og mer hardhendt vasking og skrubbing enn aluminium. Likevel kan det forårsake flekker og skjolder i stålet dersom vannperler får bli liggende på metallet. For å unngå flekker i metallet anbefaler vi å tørke pannen godt med et kjøkkenhåndkle umiddelbart etter vask, og husk at både kalkholdig vann, sitron, eddik og saltvann kan skape flekker på metallet – så vær obs på når du tilsetter de ulike ingrediensene underveis i matlagingen.

Jeg foretrekker støpejern – hva gjør jeg?

Stekepanner i støpejern er ideelle til retter som krever langsom oppvarming, fordi det er lav risiko for at maten brenner seg fast. Dette forutsetter imidlertid at pannen smøres jevnlig og behandles riktig. Vi har derfor satt opp en egen liste for behandling av støpejernspanner:

Før første gangs bruk er det viktig at støpejernspannen skylles i varmt vann etterfulgt av lett smøring med matfett. Støpejern skal også alltid varmes opp før bruk for å sikre et jevnt stekeresultat.

Det er viktig å huske at støpejern helst ikke skal i oppvaskmaskin og heller ikke bløtlegges over tid da materialet kan ruste og/eller føre til skade på emaljen.

Emaljen på støpejernsprodukter utvikler seg over tid, og vil etter hvert fungere som et slipp-lett belegg. Dette forutsetter at pannen kun rengjøres i varmt vann uten bruk av oppvaskmiddel. Ved fastbrent mat kan et mildt oppvaskmiddel benyttes i liten mengde. Redskaper av metall kan også skade emaljen.

Etter rengjøring er det viktig at støpejern tørkes grundig med et kjøkkenhåndkle. Sett også inn pannen med matolje med jevne mellomrom for å bevare materialet. Oppbevar støpejernsproduktene på et tørt sted, gjerne åpent for gjennomtrekk.

 1. MINI STEKEPANNE 18CM DUSTY MINT
  MINI STEKEPANNE 18CM DUSTY MINT
  Tilbudspris 209,30 Vanlig pris 299,-
 2. MINI STEKEPANNE 18CM SORT
  MINI STEKEPANNE 18CM SORT
  Tilbudspris 209,30 Vanlig pris 299,-
 3. STEKEPANNE 20CM
  STEKEPANNE 20CM
  Tilbudspris 399,50 Vanlig pris 799,-
 4. CLASSICPRO WOKPANE 30CM
  CLASSICPRO WOKPANE 30CM
  Tilbudspris 549,50 Vanlig pris 1 099,-

Hvordan koke ut en stekepanne?

Når stekepannen din har vært brukt en stund, vil det etter hvert danne seg et stekebelegg i pannen som gjør at mat enklere vil sette seg fast. Vi anbefaler da å koke ut pannen. Dette gjøres ved å fylle pannen 2/3 full med vann for så å løse opp en oppvaskmaskin-tablett i vannet. La det stå og småkoke i ca. 45 minutter. Når dette er gjort skyller du pannen godt med vann og smører belegget inn med matolje. Varm deretter opp stekepannen på nytt (svak varme), hell på litt olje og vann og vent til dette trekker inn i belegget. Fjern til slutt overskuddsolje med papir og voila – så er pannen god som ny!

Konklusjon?

Enten du bruker en stekepanne av stål, aluminium eller støpejern så er det fint å vite hva som skal til for at du kan ha glede av pannen din lengst mulig. Riktig behandling kan være avgjørende for hele kjøkkenopplevelsen, fordi en buet panne med ødelagt belegg ikke på langt nær vil gi det perfekte resultatet man gjerne ønsker seg når man inviterer til bords.

Les også: Velg riktig stekepanne

© Christiania Glasmagasin AS