Av: Maren W. Johnsen

Vår kategorisjef for kniv, Øyvind, er opptatt av hva som kjennetegner en god kniv, noe som også er essensielt i valg av kniv og bruksområde. Før vi guider deg gjennom de ulike knivtypene som bør finnes på kjøkkenet, vil vi derfor gå gjennom hva som er viktig å se etter når du skal navigere deg frem i knivjungelen.

BALANSE

Kniven bør balanseres likt mellom blad og grep. Har du riktig balansegang i kniven vil du ikke bli like fort sliten i hånden. På den måten vil en kniv med god balanse være langt mer ergonomisk, og matlagingen kan skje mer effektivt.

MATERIALE

Skal du velge kniv i stål eller keramisk materiale? Ulike materialer egner seg gjerne til ulike bruksområder, og ofte vil det være gunstig å ha en kombinasjon av kniver laget i de ulike materialene på kjøkkenet. Når det gjelder kniver av stål, vil sammensetningen av stoffene i stålet, herding og slip avgjøre hvor skarp, holdbar og fleksibel kniven er. Vi skiller mellom mykt og hardt skål, og måler stålets hardhet i en skala som heter Rockwell (HRC). Hardt stål, som kjennetegner dyrere kniver, ligger på omkring 56-60+ HRC. Keramiske knivtyper av porselen plasseres rett under diamant på hardhetsskalaen, og vil derfor beholde sin skarphet lenger enn stål.

SKAFT

Vår knivekspert Øyvind anbefaler å velge et skaft som passer størrelsen på hånden din, men at valg av skaft ellers er en smakssak. Det er viktig at du prøveholder kniven før du kjøper, slik at du er sikker på å være komfortabel med skaftets utforming. Utforming av skaft varierer hos de ulike knivleverandørene.

RYGG

Knivryggen kan også ha noe å si på hvordan kniven er å bruke i lengden, sett fra et ergonomisk perspektiv. En tynn rygg gir ofte bedre smidighet enn en kniv med tykk rygg. Kniver med tykk rygg vil også være tyngre, og ofte bli tung å bruke i lengden.

Hvorfor investere i en god kniv med hardt stål?

Med riktig behandling skal en god kniv holde livet ut. Det er derfor ofte en bedre økonomisk løsning å investere i en god kniv med hardt stål enn å kjøpe billige kniver som må byttes ut ofte. Riktig behandling avgjør knivens levelengde, og derfor vil håndvask, sliping og oppbevaring være viktige faktorer.

Alle kniver bør slipes med jevne mellomrom, og bør også oppbevares på magnetlist eller i en knivblokk da de ofte blir sløve av å ligge i skuff. De fleste knivtyper bør vaskes for hånd, noe som bør gjøres til en vanesak hvis du ønsker å bevare knivens skarphet så lenge som mulig.

Basiskniver og bruksområder

Det finnes et stort utvalg ulike kniver til ulik bruk. Likevel finnes det tre kniver som bør være essensielt i ethvert hjem som er opptatt av god mat og matlaging. Disse tre knivene er kokkekniv, brødkniv og universalkniv.

Kokkekniv

En god kokkekniv er uunnværlig til kjøkkenet. Kokkekniven egner seg til skjæring, snitting og hakking av de fleste ingredienser og råvarer. En god kokkekniv kan gi deg en helt ny kjøkkenopplevelse, da den er såpass universelt egnet. En av markedets råeste kokkekniver er Sakon+ som er produsert med romfartsteknologi i Japan og holder kompromissløs kvalitet.

Tokai er også et svært godt alternativ når det kommer til valg av kokkekniv. Tokai-serien er laget i damaskstål, som også betegnes som mønstersmidd knivstål og plasseres derfor høyt oppe på hardhetsskalaen. En stor kokkekniv passer til grovkutting av kjøtt og grønnsaker, mens en mindre kokkekniv egner seg bedre til å skjære mindre, finere biter av kjøtt og grønnsaker.

Brødkniv

En brødkniv egner seg for å skjære større ingredienser som ofte har et hardt skall med myk kjerne. Eksempler kan være brød, kål og melon. Global produserer også kniver i japansk toppkvalitet, og den populære brødkniven G9 skjærer enkelt gjennom alt fra nystekte rundstykker til store vannmeloner.

Vår mest eksklusive brødkniv kommer fra Kai Shun. Kai Shun ble en testvinner hos TV2 hjelper deg i 2015, og produserer kniver i damaskstål på samme måte som Tokai-serien. Denne serien er en av verdens mest komplette knivserier, og er elsket av kokker over hele verden.

Universalkniv

Universalkniven passer godt til skrelling av frukt og grønnsaker, og mange bruker også disse knivene til praktiske ting som å stikke hull i plastemballasje eller åpne forpakninger. Universalkniven er som regel mindre i størrelse enn ovennevnte.

Vi anbefaler grønnsakskniven fra De Cussion-serien til Porsgrunds Porselænsfabrik til kutting av tomater og andre grønnsaker som gjerne krever en skarp kniv. Disse knivene er nemlig laget i porselen, og vil beholde sin skarphet svært lenge. Likevel finnes det også gode universalkniver i stål. Kyoto er vår billigste knivserie av stål, og er også rustfrie. Kyoto-serien vektlegger godt grep og er laget av et slitesterkt ABS materiale. Universalkniven fra Kyoto finner du her.

Andre kniver til kjøkkenet

Har du god erfaring på kjøkkenet, er du også kanskje kjent med santokukniv og filetkniv. Filetkniv er helt nødvendig for tilberedning av fisk, da ingen andre kniver er like smidige i bladet. Med filetkniven kan du enkelt skille fiskefileten fra beina ved å presse knivbladet hardt mot ryggbeinet i fisken og bevege det i en flat, sveipende bevegelse.

Her har også Kyoto-serien en god variant i en rimelig prisklasse. Det er en fordel at fileteringskniven har et godt grep som gjør at hånden ikke vil skli ut av posisjon når du presser knivbladet mot ryggbeinet i fisken.

Santokukniven er en kokkekniv med japansk design som har en buet knivtupp. Det som kjennetegner santokukniven i aller størst grad er luftlommene som gjør kniven svært anvendelig til klebrige matvarer som kylling, grønnsaker, frukt eller fisk. Luftlommene gjør at råvarene enkelt faller av og ikke fester seg til knivbladet. Santokukniven fra Tokai-serien vår er et svært godt alternativ dersom du er interessert i å gå til anskaffelse av en god santokukniv til kjøkkenet.

Behandling og oppbevaring

Når du har investert i en god kniv – uansett hvilken type kniv det er, så forutsetter dette at du også må behandle kniven riktig for å sørge for en lengst mulig levelengde. Hvordan kniven skal slipes og hvilken slipestein som egner seg varierer, så forhør deg med en ansatt i butikken når du handler. Bestem deg også for at kniven aldri skal i oppvaskmaskinen. Selv om noen kniver tåler dette bedre enn andre, så vil kjemikaliene i oppvaskmaskinen være så sterke at de på lang sikt vil slipe ned kniveggen. Bruk derfor lett såpevann, oppvaskbørste og tørk av med en klut – gjort på 1, 2, 3!

Behandler du en god kniv bra, vil den også mest sannsynlig holde livet ut!

Hvilken kniv er du på jakt etter?

  1. TOKAI SANTOKU DAMASK 17,5CM
    TOKAI SANTOKU DAMASK 17,5CM
    Tilbudspris 749,- Vanlig pris 999,-
  2. FILETERINGSKNIV, FLEXIBEL G-21
    FILETERINGSKNIV, FLEXIBEL G-21
    Tilbudspris 824,- Vanlig pris 1 099,-
  3. DE CUSSION KNIVBLOKK HVIT
    DE CUSSION KNIVBLOKK HVIT
    Tilbudspris 449,- Vanlig pris 599,-
  1. TOKAI DAMASK BRØDKNIV 20CM
    TOKAI DAMASK BRØDKNIV 20CM
    Tilbudspris 749,- Vanlig pris 999,-
  2. KNIVSLIPER
    KNIVSLIPER
    Tilbudspris 299,- Vanlig pris 399,-
  3. KNIVBLOKK SORT M/5 K
    KNIVBLOKK SORT M/5 K
    Tilbudspris 599,- Vanlig pris 1 299,-

Shop Instagram!

Error: Required App Key from Yotpo not found.

© Christiania Glasmagasin AS