kjøkkenutstyrkjøkkenutstyr

Vinglass som fremhever smaken

Har du noen gang drukket vin av et kjøkkenglass og tenkt at vinen smaker annerledes? Vel, det var nok ikke bare en tanke. Vinglass er nemlig utformet på en spesiell måte for å bevare og fremheve vinens aroma. Både romslighet, form og hvordan vinen treffer munnen har noe å si for smaksopplevelsen, og selv om forskjellene kanskje vil være aller størst for erfarne vinkjennere – vil man kunne få en helt annen opplevelse også som ulært.

Det finnes uendelig mange typer vinglass, og i dag er det faktisk mulig å få tak i spesialglass til selv de sjeldneste druearter. Likevel er det rødvinsglass, hvitvinsglass og champagneglass som går igjen hos de fleste, og de siste årene har flere og flere valgt det populære allroundglasset til fordel for å kjøpe flere ulike sett.

Hvitvinsglass

Når du skal investere i et sett med hvitvinsglass er det viktig å tenke på temperaturen vinen serveres i. Hvitvin serveres best kald, og det skal derfor ikke skjenkes i for mye av gangen. Med for stor vinoverflate vil vinen raskt bli varm og smaksopplevelsen svekkes. Som hovedregel skal hvitvinsglass derfor være litt mindre enn rødvinsglass, men beholde den samme, runde formen. Hvitvinsglass skal ikke være høye og tynne som champagneglass, noe mange gjør feil ved. Disse glassene er nemlig spesiallaget for musserende vin, da karbondioksiden i boblene vil sørge for at vinens aroma kommer ut.Rødvinsglass

Når det kommer til valg av rødvinsglass er det særlig viktig å tenke på vinens aroma. Glassets utforming har stor betydning for hvordan vi opplever vinen. Smakssonene våre, som sitter i ulike deler av tungen, avgjør hele smaksopplevelsen. Store, tykke rødvinsglass vil som regel sørge for at vinen havner fremst på tungen hvor de søte smakssansene sitter. Dette vil forsterke vinens fylde og rundhet. Et godt rødvinsglass vil sørge for stor vinoverflate, og vil smalne inn mot toppen. Da du skal skjenke til vinen rommer ca. 1/3 av glasset bør også dette være hvor glasset er på sitt bredeste.

 

Visste du at Odyssé-serien fra Hadeland Glassverk leveres med knuseerstatning? Knuser du et glass får du et nytt et tilbake – helt gratis! Ta med deg stetten på det knuste glasset til din nærmeste butikk og en av våre ansatte vil hjelpe deg med å finne det samme glasset.  Champagneglass

Du har kanskje opplevd å få servert champagne både i høye, tynne, typiske champagneglass, men også i det vi kaller cavaskåler? Disse brede skålene er populære til musserende vin da de raskt eliminerer champagneboblene og sørger for en mykere og fyldigere smak enn de klassiske champagneglassene. Likevel vil den høye, tynne fasongen på de klassiske champagneglassene fremme de friske og delikate duftene av musserende vin. Glassene svinger utover på midten før de smaler innover igjen på toppen, dette for å ivareta aromaen på best mulig måte.

 

Se utvalget champagneglass her.

Allroundglass

Det har blitt mer og mer vanlig å velge et allroundglass i stedet for spesifikt å bytte på rødvin- og hvitvinsglass. Ikke bare tar dette mindre plass i skapet og er kanskje et billigere alternativ, men det store forskjellene i smak vil heller ikke la merke på seg i stor grad. Sørg for at glasset har en størrelse som ligger midt mellom de to (rødvin- og hvitvinsglass), og at formen smaler inn på toppen slik at aromaene bevares og vinen treffer tungen på riktig sted.

Forskjellig glass – forskjellig smak

I feil glass vil du fort oppleve at vinen smaker og dufter ulikt det den samme vinen ville gjort i et ordentlig vinglass. At samme vin kan oppleves så forskjellig kun ut fra hvordan den serveres forklarer hvordan og hvorfor forsking på vin, vinsmaking, –fremstilling og lagring er, og lenge har vært, en så seriøst og velutviklet industri.

 

Vi i Christiania Glasmagasin er stolte av å tilby våre kunder et stort utvalg vinglass i alle former og fasonger. Hos oss finner du glass fra blant annet Rosendahl, Eva Solo, Riedel, Kosta Boda, og ikke minst stolte og ærverdige Hadeland Glassverk. Både Odyssé og Sentimento er flotte, klassiske serier av vinglass til både hverdags og fest. Er du interessert i det mer ekstravagante bør du sjekket ut Marie- og Finn-glassene. Begge seriene er munnblåst og håndslipt på Hadeland Glassverk, og vil definitivt sette sitt preg på festen.

 

Klikk her for å se vårt utvalg vin- og champagneglass.Tilleggsinformasjon

Tilleggsinformasjon
SKU blogg-vinglass-til-ulik-bruk
© Christiania Glasmagasin AS